Sikhismen tar i utgangspunktet avstand fra å knytte ytre symboler til guddommelighet. Det finnes likevel symboler som har en signifikant verdi for sikher.

khanda.jpg

khanda

Dette emblemet er det mest utbredte blant sikher. Symbolet er satt sammen av et to-egget sverd, khanda, i midten, en jernring, chakra og to sverd, kirpan, på hver side. Man har i nyere tid tillagt dette symbolet ulike meninger, men i utgangspunktet er dette en sammensetning av ulike våpen som ble brukt av sikher fra starten av 1600-tallet da sikhene utviklet et forsvar.

_DSC8000crop.jpg

Ik Onkar

Ik onkar er skrevet på gurmukhi (punjabi alfabet). Ordene består av «ik» som betyr én og «onkar» som betyr Gud. Dette sammenfatter gudebildet i sikhismen og viser til tanken om at det kun finnes én Gud.

Khara (stålarmbånd) på høyre hånda til den avbildede sikhen.

Khara (stålarmbånd) på høyre hånda til den avbildede sikhen.

fem k'er

Ved innvielse blir sikher pålagt å bære fem symboler som er kjent som «de fem k’ene» da hvert symbol begynner på bokstaven k på gurmukhi (punjabi alfabet). Symbolene blir ansett å være en uniform. Disse hadde i utgangspunktet praktisk betydning og består av følgende elementer:

  1. Uklipt hår (kesh), er en påminnelse om aksept.
  2. Stålarmbånd (khara), er en påminnelse om å se Gud i alle.
  3. Løse kortbukser (kachera), er en påminnelse om å opprettholde høy karakter.
  4. Liten kniv/dolk (kirpan), er en påminnelse om å stå opp for rettferdighet.
  5. Kam (kanga), er en påminnelse om renhet.
En sikh som plasserer Kangaen (kammen) sin i håret før han knytter turbanen på.

En sikh som plasserer Kangaen (kammen) sin i håret før han knytter turbanen på.

TURBAN

Sikhene begynte opprinnelig å bære turban som et opprør mot kastesystemet, hvor kun de høyeste kastene og de kongelige kunne bære en turban. Sikhene mente at det ikke er de høyeste kastene, men individet med de høyeste indre verdiene som bør bære en turban. Etter hvert ble turbanen selve symbolet på sikhsimens sentrale verdier som solidaritet, rettferdighet og likeverd. I dag er den derfor en sentral del av sikh identitet. Les mer under Turban.

_DSC8865.jpg